Sähköpotkulautayhtiö Voi: Uusi laki potkulaudoille, jotain hyvää – jotain puuttuu

Mar 6, 2025

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi 6.3.2025 esityksensä yhteiskäyttöisen mikroliikkumisen sääntelyksi – tuttavallisemmin laki sähköpotkulaudoille. Ministeriön esityksessä on paljon nykyisiä käytäntöjä yksinkertaistavaa ja selkeyttävää, mutta ehdotus saattaa myös pirstoa markkinoita ja vaikeuttaa sekä palvelumme käyttöä että kaupunkien ja operaattoreiden toimintaa.

Suomi voisi olla mikroliikkuvuuden edelläkävijä

Mikroliikkuminen saapui Suomeen vuonna 2019 ja vuosittain yhteiskäyttöisillä sähköpotkulaudoilla ajetaan Suomessa jo noin 17 miljoonaa matkaa. Voi ja muut mikroliikkumisalan toimijat ovat jo vuosien ajan kehittäneet innovaatioita sekä keränneet kokemusta ja dataa sadoista kaupungeista Euroopassa. Oppimamme parhaat eurooppalaiset käytännöt olisivat voineet auttaa Liikenne- ja viestintäministeriötä vapauttamaan yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen täyden potentiaalin ja tekemään Suomesta Euroopan johtavan maan mikroliikkumisessa.

Kesäkuussa 2024 Suomessa astui voimaan pakollinen liikennevakuutus yhteiskäyttöisille potkulaudoille. Suomalainen liikennevakuutus on Euroopan kattavin ja luo operaattoreille voimakkaan kannusteen kehittää turvallisuutta. Suoraan sanoen: onnettomuudet aiheuttavat meille kustannuksia ja meidän kannattaa toimia niin että onnettomuuksien määrä laskee.

Ehdotuksessa myös paljon hyvää

Ehdotettu lainsäädäntö sisältää lukuisia uudistuksia. Siinä mm. harmonisoidaan kaikki liikennesäännöt polkupyörien ja potkulautojen osalta ja määrätään viralliset liikennemerkit potkulaudoille.

Lisäksi Promilleraja (0,5‰) sähköpotkulautailijoille on erinomainen uudistus. Tuemme tätä muutosta jyrkästi – kenenkään ei pitäisi ajaa humalassa, olipa kyseessä auto, pyörä tai sähköpotkulauta. Uskomme tämän muutoksen parantavan liikenneturvallisuutta Suomessa merkittävästi”.

Digitaalista ja fiksua säätelyä!

Osa ehdotuksen työkaluista ovat vain kätevämpiä tapoja toteuttaa olemassaolevaa säätelyä. Esimerkiksi ehdotuksen kunnallinen ”mikroliikkumislupa” on kustannustehokas ja digitaalisuutta hyödyntävä keino toteuttaa pysäköintisäätelyä. 

Toisaalta mikroliikennelupaan esitetty kuntakohtainen ikärajasäätely ei varmista säätelyn yhdenmukaisuutta tai kattavuutta. Jos yhteiskäyttöisen potkulaudan käyttö ei ole turvallista 15-vuotiaana, se ei ole sitä myöskään yksityisomisteisella laudalla, joiden käyttöä ei kunta voi muutenkaan rajoittaa. Ikärajan kannattaisikin olla lakitasoista säätelyä.

Kuntien on oltava varovaisia: ylisääntely on todellinen riski

Ehdotetussa lainsäädännössä on kuitenkin puutteita ja näkemyksemme mukaan se tekee ylisääntelystä turhankin helppoa. Liikenne- ja viestintäministeriön olisi kannattanut tutkia tarkemmin eurooppalaisen markkinan kehitystä ja mahdollistaa jo alalla yleisiksi käytännöiksi muodostuneiden käyttöönotto myös Suomessa.

Kokemuksemme yli sadasta eurooppalaisesta kaupungista osoittaa että:

  • Potkulautojen määräsääntely toimii vain, jos kaupungit kykenevät säätelemään myös operaattoreiden määrää. Muutoin jokaisen operaattorin kalusto jää liian pieneksi, josta seuraa se että ajoneuvot keskitetään kaupungin keskustaan, kaupunkitilan tilanne ei parane ja palvelun laatu heikkenee.
  • Määrätyille pakotettu pysäköinti toimii vain, jos pysäköintipaikkoja on riittävän tiheästi. Ruotsin kansallinen lainsäädäntö (2022) pakollisesta pysäköinnistä on toiminut hyvin vain kaupungeissa, joissa on investoitu suureen määrään pyörä- ja potkulautatelineitä ja maalattuihin ruutuihin. Tukholma on erinomainen esimerkki onnistuneesta toteutuksesta.
  • Kausittaisten toimintakieltojen tulee perustua sääolosuhteisiin, ei kiinteisiin päivämääriin. Potkulautapalvelumme on esimerkiksi Tukholmassa auki ympäri vuoden, eivätkä olosuhteet Etelä-Suomessa eroa ratkaisevasti.

Ylipäätään kaupunkien ja lainsäätäjien tulisi olla kiinnostuneempia lopputuloksista kuin keinoista. Liian tarkat säännöt tukahduttavat alan kehityksen ja pahimmassa tapauksessa antavat kilpailuetua operaattoreille, jotka eivät investoi laatuun ja turvallisuuteen. Lisäksi kesäkuussa 2024 voimaan astuneen pakolllisen liikennevakuutuslainsäädännön vaikutukset eivät ole vielä näkyneet täysmääräisesti.

Suurin puute: Kunnat eivät vieläkään pysty kilpailuttamaan jaettua mikroliikkuvuutta

Paradoksaalista kyllä, vaikka kunnille annetaan laajat uudet valtuudet säännellä yhteiskäyttöistä mikroliikkumista, niille ei anneta mahdollisuutta valita operaattoreita ns. laatukilpailutusmallilla, mitä sekä kuusi suurinta suomalaista kaupunkia että useampi operaattori ovat ehdottaneet. Laatukilpailutuksesta on syntymässä koko Euroopan markkinoiden yleisin – ja toimivin – tapa säädellä mikroliikkumista suurissa ja keskikokoisissa kaupungeissa. Erinomainen esimerkki löytyy Oslosta missä kaupunki juuri muutama viikko sitten hallitusti laajensi palvelualuetta ja kaksinkertaisti lautojen määrän – sekä kaupunkilaiset, kaupunki että operaattorit voittavat hyvässä sääntely-ympäristössä. Win-win-win!.

Yhteiskäyttöinen mikroliikkuminen, potkulaudat ja polkupyörät, ovat olennainen osa kaupunkiliikenteen tulevaisuutta. Tarjoamme vaihtoehdon yksityisautolle, parannamme julkisen liikenteen saatavuutta ja tarjoamme ilmastokestävän vaihtoehdon liikkumiseen kaupungeissa.

Me Voilla olemme sitoutuneet työskentelemään yhteistyössä suomalaisten kaupunkien kanssa varmistaaksemme, että mikroliikkuminen on jatkossakin osa kestävää kaupunkiliikennettä. Siksi pidämme erityisen tärkeänä että nyt ehdotetun – ja todennäköisesti lainsäädännöksi päätyvän – sääntelyn vaikutuksia seurataan tarkasti, jotta tarvittaessa voidaan tehdä korjausliikkeitä.


Related posts

All posts

1 / 3